NEWS

Nikolaj Kunsthal
HUMAN ANIMAL, Soloudstilling
16.november 2013 - 26.januar 2014

2014_Human-animal_ferniserings-plakat_sh


Uddrag Pressemeddelelse

Nikolaj Kunsthal præsenterer for første gang en større soloudstilling med værker af Marika Seidler. Human Animal er et resultat af hendes mangeårige undersøgelse af identitets- skabelse, subkulturer og kommunikation mellem arterne set i et hybridfelt mellem iscenesat dokumentar, antropologi og billedkunst.

I udstillingen giver Seidler et nyt perspektiv dels på menneskers forhold til dyr, hvor relatio- nerne mellem det menneskelige og dyriske udfordres, dels på den dynamiske udveksling mellem det menneskelige og kunstige. Det sker gennem bl.a. tre helt nye videoinstallationer.

With Horses består af en femspors panorama-videoinstallation, som omhandler en gruppe virksomhedsledere, der lærer ledelsesstrategi gennem interaktion med en flok heste. Mændene tester således deres egne lederevner på hestene, der responderer instinktivt og kun lader sig lede, hvis lederen har et overbevisende kropssprog og formår at kommunikere non-verbalt. Filmen er optaget i cinemascope-format, som er ekstra bredt i stil med westerns. De store projektioner bevirker, at man som beskuer kommer helt tæt på situationen, hvor instinkter og basale følelser som frygt og tillid afløser hinanden på skift.

Videoinstallationen High on Hogs er produceret i DK og USA. I USA refererer ”hog callers” til personer, ofte kvinder, der på dyreskuepladser dyster om at kunne kalde på og imitere grise. Det er meget lydfølsomme dyr, og ”hog calling” blev førhen anvendt til at kalde grise sammen, når de strejfede vildt om i skoven. Som ”hog caller” gælder det om at bruge sin stemmes kraft og indleve sig i dyrets lyde og væsen. Det kræver mod at deltage i en ”hog calling”-konkur- rence, da man skal turde smide hæmningerne og give sig fuldt ud, det modsatte af, hvad kvinder traditionelt bliver opdraget til. I installationen udfører kvinder ”hog calling”. Hylende og kaldende personificerer de svinets stemme. Beskueren i rummet omkranses af de kaldende dyriske stemmer. På et separat lærred ses en flok grise, der reagerer på lyden af ”hog callers”.

Mothers-Others er en videoinstallation med tre projektioner og eksisterer også i en kort version bestilt af Statens Kunstråd, Statens Kunstfond, Kulturstyrelsen og DR. Filmen får TV- premiere på DR K i oktober 2013 og handler om silikone-babyer, der dukkede op som fæno- men i 90’ernes USA. For nogle af dukkemødrene, der kalder sig ”mothers”, er dukkerne kunstfærdige pyntegenstande, mens de for andre er leg eller en påmindelse om de børn, de aldrig selv fik. Videoinstallationen skaber et indblik i fascinationen af det livagtige, som dog langt fra er det samme som det levende. Den undersøger det moderlige urinstinkt, der for mange er autentisk, selvom der er tale om kunstige dukkebørn.